Centrum Kształcenia
i Wychowania OHP
w Szczawnicy - Jabłonce


ul. Szlachtowska 75b 
34-460 Szczawnica 
tel./fax (18) 262-27-80

 

Nadzór nad Ochotniczymi Hufcami Pracy sprawuje Minister Rodziny,
Pracy i Polityki Społecznej

     
     

 

„Carving- dekoracje z warzyw i owoców”


Żyjemy w czasach, w których równie ważny co smak jest także wygląd potraw. Pierwszym zmysłem, który otwiera człowieka na świat jest wzrok. To on określa estetykę i piękno potrawy. Dlatego też w stwierdzeniu, że jemy oczami jest bardzo dużo prawdy. Wiedzę tę wykorzystują mistrzowie kuchni z całego świata. Carving dotarł do nas z Tajlandii i w Polsce sprowadza się do sztuki zdobienia produktów, które możemy zjeść. Mistrzowie fachu potrafią wykonać piękne kompozycje z rzeźbionych arbuzów czy melonów, a nawet z tak mało atrakcyjnych z wyglądu warzyw jak na przykład rzepa. Zajęcia z carvingu stanowią znakomita i interesującą formę spędzania wolnego czasu przez młodzież.

W Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Szczawnicy ruszyły zajęcia warsztatowe w ramach programu aktywizującego zawodowego „Carving- dekoracje z warzyw i owoców”.   Program realizowany będzie w okresie luty- kwiecień 2017 roku. Zajęcia mają charakter dobrowolny. Oprócz chętnych wychowanków do programu zgłosili się uczestnicy, którzy kształcą się  w zawodzie kucharz. Każdy uczestnik będzie mógł nauczyć się sztuki ozdabiania owoców i warzyw. Kurs odbywa się pod okiem doświadczonego prowadzącego. Oprócz zajęć praktycznych przewidziane jest również teoretyczne wprowadzenie do sztuki carvingu. Uczestnicząc w zajęciach wychowankowie zdobędą solidne podstawy teoretyczne oraz praktyczne umiejętności  zapewniające dalszy rozwój i sukces na rynku pracy. W końcu, rzeźbione owoce oraz warzywa dodają klasy, zaskakują kunsztem, a jednocześnie przyciągają wzrok kształtem i wielobarwną grą kolorów. 22 lutego młodzież  miała okazję wyczarować ze zwykłych owoców i warzyw, cudowne kompozycje rodem z egzotycznych krain.  Smaczne rzeźby cieszą oko i rozwijają wyobraźnię kulinarną. Próbujmy zatem zmierzyć się z tą piękną sztuką. Wiadomo, że nie od razu będziemy mistrzami ale warto zgłębić tajniki tej sztuki dla walorów smakowych i wizualnych.

 

Opr. pedagog Katarzyna Mastalska 

Ilość odsłon:
Kreator IAP - (C)opyright by Interaktywna Polska