Centrum Kształcenia
i Wychowania OHP
w Szczawnicy - Jabłonce


ul. Szlachtowska 75b 
34-460 Szczawnica 
tel./fax (18) 262-27-80

 

Nadzór nad Ochotniczymi Hufcami Pracy sprawuje Minister Rodziny,
Pracy i Polityki Społecznej

     
     

 

Wizyta na bacówce


W dniu 12 lipca 2018 r. młodzież z Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Szczawnicy – Jabłonce, filia Jabłonka w ramach akcji „Lato OHP” wybrała się wraz z wychowawcami na pobliską bacówkę. Bacówka inaczej szałas lub koliba to drewniany budynek pasterski stawiany na halach pasterskich, w którym przez kilka miesięcy w roku, na czas wypasu, przebywa baca wraz z juhasami. Budynek ten służy im jako dom ale również miejsce do przerabiania mleka owczego na ser (bundz), serwatkę (żętycę) czy też oscypki. Podczas wizyty nie zobaczyliśmy niestety owiec, ponieważ baca wraz z juhasem przez cały dzień wypasają owce w wyższych partiach lasów i pastwisk a na bacówkę wracają dopiero wieczorem. Korzystając z okazji mogliśmy przyjrzeć się bacówce jako budowli i zagłębić się w tajniki budowania tego typu obiektów. Fundament bacówki stanowią zazwyczaj duże kamienie na czterech rogach budynku, tzw. pecki. Pełną podmurówkę wykonywano z kamieni a jako zaprawy używano gliny rozmieszanej z wodą. Ściany zbudowane są z drewna. Bacówka nakryta jest dwuspadowym dachem i pokryta gontem. Ściany są uszczelnione wysuszonym sianem lub mchem wymieszanym z gliną. Bacówka podzielona jest na dwie części: roboczą i mieszkalną. W tej pierwszej najważniejsze miejsce zajmuje ognisko, tzw. watra, które przez cały czas wypasu nie miało prawa wygasnąć. W części tej przygotowywane są wyroby z owczego mleka: bundz, żętyca i oscypki. W drugiej części baca i juhas mają prycze do spania. Młodzież dowiedziała się również o tradycjach pasterskich na Orawie, które sięgają końca XV w. kiedy to przez ziemie położone pod Babią Górą wędrowali Wołosi. Pełen rozkwit pasterstwa na naszym terenie przypada  na początek XVII w., czyli w okresie kształtowania się trwałego osadnictwa. W tych czasach zbiorowy wypas dotyczył bydła: jałówek, cieląt i wołów oraz owiec. Z czasem pasterstwo ustąpiło miejsca rolnictwu. Jednak wypas owiec nie zaniknął z Orawy i praktykowany jest do dnia dzisiejszego. Trochę zmęczeni ale pełni nowych wiadomości i wrażeń wróciliśmy do naszego Centrum.

                                                                                                                      Renata Kucek    

Ilość odsłon:
Kreator IAP - (C)opyright by Interaktywna Polska